Södra Sveriges Pappersgrosshandlareförening
Föreningen bildades den 19 augusti 1913
Här samlar vi historik om möten från förr och vad som händer i nutid.
Oktober 2022:
När vi samlas i Malmö under oktober 2022 så är det en stor minskning på besökare, men de som är kvar är drivna själar. Alla pratar om kriget i Ukraina och dess påverkan på resten av världen, drivmedelspriser, hur priser går upp på diverse råvaror och vart det ska sluta.
Glädjande är dock att vi nu börjar titta på generationsväxling och har flertalet fina föreläsningar om vad nya generationer eftersträvar och behöver när de ska jobba på ett företag. Agneta från Sydsvenska Industri &Handelskammaren pratade om hur de gör projekt med unga ledare.
Mats-Ola på Carepa tog med sina följeslagare och de alla bidrog med intressanta föredrag om hur de fokuserar på ungdomar och utbildar dem tillsammans med ”de som varit med i gemet ett tag” i ett såkallar ”Junior Management Team”, ett omvänt ledarskap.
Linus Jonkman höll det avslutande föredraget om ett generations-anpassat ledarskap, mycket lärorikt och många ”aha”-upplevelser.
2000 talet:
Seklets första år blev det bästa på länge, bra ökningstal inom branschen men med hård konkurrens. Råvarupriserna fortsatte att stiga.
1980 – 2000 talet:
Början av 1980 blev ett mycket bra år, 1982 lite stagnation, volymerna kunde accepteras men prisdisciplinen var dålig. 1983 blev ett bra år och 1984 var ett år med god tillväxt med en bra lönsamhet. För många bolag ett rekordår. Fram till 1989 var det gynnsamt men under detta år stannade det mesta av och slutet blev för många ett dåligt år, dock med vissa undantag.
1990 var det dystra tongångar på möten. Grossister som arbetade mot butiker kände av att små och medelstora butiker fick det besvärligt när de stora kedjorna gick fram. Svenska tillverkare kände av en större konkurrens från utlandet, det blev ett tuffare affärsklimat med kostnadsjakt som följd. 1992 går vi in i en lågkonjunktur där prisnivåerna sänks, vändningenkom1993 och 1994 blev ett bra år trots att priskriget fortsatta på både plast och papper. Under 1994 o 1995 höjdes priserna kraftigt på papper med ca 25 % och wellpapp med 50 %. Under 1995 stabiliserades priserna som också blev ett de bästa åren på länge. 1996 var ryckigt och avvaktande. 1997 svängde det åter uppåt och fram till 1999 var det år med god utveckling.
1970 talet :
Prishöjningar från slutet av 60 – talet fortsatte in på 70 – talet. Löner, frakter och sociala avgifter steg vilket fick till följd att företagen tvingades rationalisera och göra kostnadsbesparingar. 1970 infördes allmänt prisstopp, men redan 1972 gjordes tre prishöjningar. 1972 – 1974 var resultaten för företagen mycket bra. Det blev en enorm efterfrågan på plast- och aluminiumprodukter under 1974, men pappersbranschen hamnade i en djup konjunktursvacka 1975. En viss uppgång kunde skönjas 1976 men nettoresultatet naggades i kanten. Från slutet av 1978 ökade efterfrågan och branschen fick tillbaka sin framtidstro. Viss oro spred sig dock för oljekrisen.
Ur återblick 1913 – 1933 saxar vi följande:
”Det första sammanträdet gick i det nyvaknade hopptes och optimismens tecken, och det första kollegiala nachspilet präglades av samma upplyftande stämning. Titlarna föllo, förbrödringen var allmän och kärleken tull den under gårdagen så avskyvärda nästa konkurrensen tog sig rörande uttryck. Men medlemmarna skulle snart vakna ur de naiva drömmarna om säkrade års vinster och prislistans helighållande. De, som betraktade hållandet av ingångna förbindelser som en självklar sak, tillfogades jämt avbräck av medlemmar som föllo första gången de med nya priserna stodo öga mot öga med köparen och ännu mera av dem som aldrig gjorde försök att tillämpa prislistan. Så utbröt världskriget 1914. Föreningens, redan skamfilad och ringaktad, visade sig nu vara branschens lycka och den sammanhållande röda tråden som hindrade den babyloniska prisförbistring som annars blivit en oundviklig följd av de våldsamma och otroliga prisstegringar som skulle inträffa”
Från protokollet kan vi läsa följande:
11 företag deltog och att Konsul Carl. G. Johnsson, Johnssons Pappersindustri AB, Hälsingborg, Rob Brand, Grubbens filialer Eftr., Malmö samt J.D. Stenqvist J:or, Qvidinge, valdes till styrelsen. På mötet beslutades att ”Västra Sveriges Pappersgrosshandlarförenings” prislista den s.k. ”Göteborgslistan” skulle tillämpas även i Södra Sveriges Pappersgrosshandlareförening. Vidare kan man läsa att ”Agent äger icke rätt att afstå någon af sin egen provision till kund eller till hos kund anställd person”.